Höstens första program, på Folkets Hus Aveny

Lördag 14 sep kl 16.00

Uppsala Storband – Svensk jazz genom 100 år

Uppsala Storband under ledning av ludvikabördige Mats Engström med solisterna Mimmi Hammar trombon och sång, Lennart ”Kvarten” Axelsson trumpet, Erik Tengholm trumpet. Följ med på en resa med 100 år av jazz i Sverige kryddat med musik av Ludvikas egen jazzveteran Ingemar Lissmyr.

Biljetter säljs vid entrén en timme före konsertens början. Entré 200:-

Höstens fortsättning på restaurang New Dhaka i Gallerian

Onsdag 9 okt

Mathias Algotsson kvartett

Pianisten och kompositören Mathias Algotsson har samlat några av Sveriges främsta jazzmusiker i en spännande grupp i kammarjazzformat. Mathias Algotsson, ” en pianoelegant med stark låtskrivarförmåga”, som ett omdöme lyder, är flitigt verksam i de mest skiftande sammanhang alltifrån folkmusikaliska samarbeten till ackompanjemang av klassisk sångkonst (Barbara Hendricks) och jazzen förstås.

Medmusikanterna i kvartetten är : trumpetfantomen Karl Olandersson, en av landets hetaste musiker, skicklige och prisbelönta altsaxofonisten Klas Lindquist och basisten Svante Söderquist. Kvartetten bjuder på ett förträffligt ensemblespel med blåsarna i framkant. Intensiv, svängig, dynamisk och lyrisk musik kan utlovas.

 

Onsdag 30 okt

Moréns kvintett

Moréns kvintett – som alltför sällan hörs på hemmaplan – bjuder upp till en svängig afton på New Dhaka med en mix av spelstilar ur deras breda repertoar där spelglädjen står i centrum. På repertoaren står bland annat välkända evergreens som till exempel Lady be good, Sweet Georgia Brown, Satin Dolls, Novelty accordeon och många fler. Följande välkända ludvikamusiker ingår i kvintetten: Eva-Helena Morén fiol och sång, Gunnar Morén fiol, (från Östen med Resten) Göran Israelsson gitarr, Tomas Montelius bas och Conny Lundström trummor.

 

Onsdag 13 nov

Lexingtone Quartet

Lexingtone är en svensk-finsk kvartett med rutinerade musiker boende i Stockholm och Göteborg. Bandmedlemmarna har turnerat världen över inom olika genrer och grupper under många år. De spelar jazz med rötterna i 1960-talets New York och har hittat mycket inspiration från legendariska skivbolaget Blue Notes diskografi. Musiken kan beskrivas som svängig och stilen hardbop med starka melodier och tight samspel. Kvartetten består av: Jonne Bentlöv trumpet, Joona Toivonen piano, Martin Sundström  kontrabas, Carl Ottoson trummor.

 

 

Jazzkvällarna på New Dhaka startar kl  19.00 och är ett samarbete med ABF.

Entré 150:- medlemmar 100:- Ungdom under 25 år fri entré.

Medlemsavgift 150:- Bankgiro 751-7832. Hemsida: www.ludvikajazz.se

Uppsala Storband – Svensk jazz genom 100 år, referat

Det blev en mycket lyckad start på höstsäsongen när Uppsala Storband med gästsolister spelade på Folkets hus Aveny i Ludvika på lördagseftermiddagen inför en publik på 200 personer. Den fick följa med på en resa med 100 år av jazz i Sverige med tolkningar av Alice Babs, Lars Gullin, Monica Zetterlund, Quincy Jones, Jan Johansson med flera.

Den musik som framfördes ledsagades av berättelser och anekdoter som framfördes av Mats Nyfjell (saxofonist i orkestern) efter ett  manus av storbandets ledare och tillika trumspelare, Mats Engström (född och uppvuxen i Ludvika).

Uppsala storband hade med sig tre gästsolister som fick stort utrymme i konserten: Mimmi Hammar sång och trombon, Erik Tengholm trumpet och Ludvikabördige Lennart ”Kvarten” Axelsson trumpet. Mimmi Hammar är  i första hand trombonist men hon fick flera tillfällen att visa att hon också är en duktig sångerska i melodier som till exempel Bedårande sommarvals, Med ögon känsliga för grönt med flera. På trombon svarade hon bland annat för en fin insats i Lars Gullins Dannys dream.

På trumpet imponerade unge Erik Tengholm med fint spel i Quincy Jones The midnight sun never sets och Visa från Utanmyra. Veteranen Lennart ”Kvarten” Axelsson briljerade på trumpet i Gotländsk sommarnatt som många minns som Ernie Englunds paradnummer. Han var dessutom solist i två melodier av Ludvikas jazzveteran Ingemar Lissmyr, Dröverksminnen och Kvarten, arrangerade för storband av Mats Engström. Den sistnämnda låten har Lennart Axelsson fått sig tillägnad av Lissmyr, som själv var på plats i publiken.

Uppsala storband var en angenäm bekantskap med ett alltigenom säkert spel och fin klang och som svängde loss ordentligt i extranumret Duke Ellingtons, Things ain´t what they used to be, tillsammans med de tre solisterna. Stående ovationer från en entusiastisk publik som hade velat höra ännu mer. Den här föreställningen var särskilt framtagen för det här tillfället som ett led i Ludvikas 100-årsfirande, men med tanke på det fina mottagande den fick borde  Uppsala storband med solister kunna framföra den på andra platser i landet.

Jazz i Sverige, text saxad från Wikipedia

Jazzen i form av dansmusik och ragtime introducerades i Sverige redan på 1910-talet, men den egentliga jazzen slog inte igenom förrän omkring 1920, främst genom skivinspelningar av vita amerikanska och brittiska orkestrar, men även via nottryck och turnerande utländska musiker. Musiken spreds sedan vidare via danslokaler och konserter. Jazzen förekom vid denna tid främst som en ingrediens inom dans- och populärmusik. Som 1920-talets främsta svenska jazzorkester framhålls ofta Svenska Paramountorkestern. Under 1930- och 1940-talen ökade populariteten och samtidigt utgivningen av mer renodlade jazzskivor. Under 1930-talet turnerade också ett antal av de riktigt stora internationella namnen inom jazz för första gången i Sverige, däribland Louis Armstrong och Duke Ellington. Vid denna tid bildades även de första jazzklubbarna i Sverige. Populära svenska storband under 1930-talet leddes bland annat av Håkan von Eichwald, Arne Hülphers och Charles Redland. Under swingepoken på 1940-talet var bland annat Thore Ehrling, Rune Ellboj och Seymour Österwall kända storbandsledare.[3]

Den svenska jazzens guldålder anses vara 1950-talet, då namn som Arne Domnérus, Rune Gustafsson, Lars Gullin, Alice Babs, Rolf Ericson,Bengt-Arne Wallin och Monica Zetterlund dominerade. Utöver dessa finns ett flertal svenska jazzartister med gott internationellt renommé. Åke Hasselgård, Gösta Törner, Putte Wickman, Lars Erstrand, Bernt Rosengren, Nisse Sandström, Tommy Koverhult, Ove Johansson, Gilbert Holmström, Bosse Broberg, Bengt Hallberg, Gugge Hedrenius, Jan Johansson, Per Henrik Wallin, Börje Fredriksson, Palle Danielsson och Bobo Stenson för att nämna några. Harry Arnolds storband vann internationell berömmelse och några kända musiker i traditionell stil var Jack Lidström, Rolf Ekelund och Gösta Linderholm.

Nalen i Stockholm uppträdde tidigare de flesta utländska musiker och grupper. En annan scen av stor betydelse var Gyllene Cirkeln i samma stad. Numera är Nefertiti i Göteborg och Fasching i Stockholm de främsta jazzlokalerna i landet.

Bland festivalerna är Umeå Jazzfestival, grundad 1968, den äldsta ännu levande. Andra återkommande festivaler är Kristianstad/Åhus Jazzfestival, Stockholm Jazz Festival och Ystad Sweden Jazz Festival.

På 90-talet fick den svenska jazzen ett uppvaknande med en stor mängd innovativa nya musiker. I 90-talsgenerationen svenska jazzmusiker märks bland andra Esbjörn Svensson, Anders Widmark, Nils Landgren, Johan Norberg, Per "Ruskträsk" Johansson, Rigmor Gustafsson, Viktoria Tolstoy, Magnus Lindgren, Anders Bergcrantz, Jonas Kullhammar och Ulf Wakenius.

För den yngre, svenska jazzgenerationen har experimenterandet och tillblandandet av andra musikstilar fortsatt men måhända blivit mer subtilt. I dagens svenska jazzmusik, representerad av bland andra Jonas Kullhammar, Nils Berg, Nils Janson finns dessa influenser naturligt infogade utan att för den delen behöva klassificeras i någon subgruppering.

Senaste kommentaren

13.10 | 11:01

Hej!
Stor eloge till Lasse med medarbetare, som ordnar dessa fantastiska jazzkväll ar!!
Synd att inte fler uppskattar /upptäcker
.
Massor med ✨ och 💕 hjärtan till er!
från "stamgäster i hörnet"

13.09 | 17:06

Pelle L omoderna fyran. Var ?

19.03 | 15:30

Hej!

Jag undrar om vi skulle få komma och spela hos er i höst.

Vi är förutom undertecknad:
Britta Virves Piano
Jon Henriksson Kontrabas
Karl-Henrik Ousbäck Trummor

Vi har nyligen släppt ett kritike

30.01 | 10:10

Jag vill boka två biljetter (pensionärer) till Klas Toressons session 16/2 -22. Är det bara att swisha beloppet och ange namn?

Dela den här sidan