I samband med en lunchjazzkonsert torsdagen den 29 juli 2010, i Sädesmagasinet på Hammarbacken, delades det nyinstiftade Lennart Wikströms jazzstipendium ut för första gången. En enhällig jury hade beslutat att stipendiet på kr 30.000 skulle gå till saxofonisten Björn Matzols-Arkö, 18 år, från Garsås utanför Mora.

Lennart Wikström, med rötterna i Gräsberg, var själv på plats och kunde berätta om att anledningen till att stipendiet instiftades var att stimulera ungdomar med förutsättningar och ambitioner att ägna sig åt musikstudier inom afrojazz på heltid. I samband med hans 70-årsdag hade företag och privatpersoner skänkt ett större belopp som grundplåt i en stiftelse och Lennart Wikström siade om att stipendiet skulle kunna delas ut årligen i cirka 50 år. Stipendiet kan sökas av ungdomar födda eller boende i Dalarna ej över 20 år (även de som fyller 21 i år)

Björn Matzols-Arkö, som för närvarande studerar på Södra Latins musikgymnasium i Stockholm, var på plats och fick förutom prischeck och blommor höra motiveringen: ” Björn visar prov på exceptionell

musikalisk mognad trots sin ringa ålder och imponerar med tekniskt kunnande, vacker ton och glasklar frasering.” Därefter tog han fram tenorsaxofonen och visade i ett par låtar prov på just det som juryn noterat sin motivering. Han ackompanjerades av Hans Loelv piano, Lars Ekström bas och Kjell Berglund trumpet. Denna trio hade innan prisutdelningen bjudit den stora publiken på en mycket uppskattad sommarjazzkonsert.  

Senaste kommentaren

13.10 | 11:01

Hej!
Stor eloge till Lasse med medarbetare, som ordnar dessa fantastiska jazzkväll ar!!
Synd att inte fler uppskattar /upptäcker
.
Massor med ✨ och 💕 hjärtan till er!
från "stamgäster i hörnet"

13.09 | 17:06

Pelle L omoderna fyran. Var ?

19.03 | 15:30

Hej!

Jag undrar om vi skulle få komma och spela hos er i höst.

Vi är förutom undertecknad:
Britta Virves Piano
Jon Henriksson Kontrabas
Karl-Henrik Ousbäck Trummor

Vi har nyligen släppt ett kritike

30.01 | 10:10

Jag vill boka två biljetter (pensionärer) till Klas Toressons session 16/2 -22. Är det bara att swisha beloppet och ange namn?

Dela den här sidan